GROEP 1-2

School

Je bent hier: home | groepen | groep 1-2

Welkom bij groep 1-2

Op dit moment (september 2019) hebben we 20 kinderen in groep 1/2. Gedurende het hele jaar stromen er kinderen in in groep 1 en soms komt er ook een nieuw kind bij in groep 2. Er zitten 12 kinderen in groep 1 en 8 kinderen in groep 2. De juffen in deze klas zijn juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) en juf Lida (donderdag en vrijdagochtend).

We werken in groep 1/2 met de thema’s van de methode ‘onderbouwd’. Samen met Arie de Kanarie, Hak en Pak en nog meer bewoners van de reken- en taalflat geven wij vorm aan de verschillende taal- en rekenspelletjes. Gedurende het thema spelen we in op de behoeftes van de kinderen. De thema’s van dit schooljaar zijn o.a.:

Boeken, herfst, sinterklaas, Kerst, winter, beroepen, lente, familie, lichaam, dieren, zomer.

Bij elk thema hoort een verhaal, verschillende taalspelletjes, rekenspelletjes en knutselopdrachten. Samen met de kinderen geven we elk thema vorm. Ze mogen materialen meenemen voor de themahoek of voor de lettertafel. Op deze manier zijn de kinderen betrokken bij het thema.

We zetten regelmatig verhaaltjes en foto’s op de site te plaatsen. Zo kunt u allemaal zien waar we aan werken.We maken er een gezellig jaar van!

Groetjes,

Juf Jacqueline en Juf Lida

Wat doen wij?

Thema ‘reis mee!’

De afgelopen weken hebben we gewerkt aan een aantal verschillende onderwerpen. Met onderbouwd hebben we gewerkt over ‘boeken’. Dunne, dikke, grote en kleine boeken bekeken. Verschillende boeken: atlas, prentenboeken, informatieboeken. We hebben ook geleerd hoe een verhaal opgebouwd is. Wie, wat en waar vragen beantwoord bij een verhaal. We hebben geleerd dat je van letters een woord kunt maken, en heel veel woorden achter elkaar dat dat een zin is.

De kinderboekenweek ging over reizen. We zijn naar de ruimte gereisd en hebben een raket gevouwen met gestempelde sterren. Tijdens de kapla opdracht hebben we geleerd om ‘samen’ een raket te maken. De kinderen moesten om de beurt een blokje neerleggen. De eindresultaten waren prachtig. Tijdens de kinderboekenweek hadden we ‘de geheime voorlezer’ op bezoek. Familieleden kwamen een boekje voorlezen, het was ‘een geheim’, omdat niemand wist wie er zou komen. De kinderboekenweek werd afgesloten met een tekenwedstrijd en een voorleeswedstrijd.

Thema Dieren

We zijn alweer druk bezig geweest in de klas. De eerste week hebben we vooral gebruikt om kennis te maken met elkaar en de vele materialen in de klas te ontdekken. Daarna zijn we begonnen met het thema dieren. De kinderen waren heel enthousiast en wisten al veel over dieren. We hebben dieren namen in stukken gehakt, memorie gespeeld met verschillende dierenplaatjes, staarten van dieren met elkaar vergeleken, ontdekt welke dieren groot en klein zijn. Iedereen heeft kennis gemaakt met bekende en minder bekende dieren. Door ‘mix en ruil’ te doen in de klas, leerden de kinderen heel veel van elkaar. Mix en ruil gaat als volgt: je loopt door de klas en ontmoet een ander kind, je vertelt welk dier je hebt en laat het zien de ander doet dat ook, vervolgens ruil je het kaartje en ga je op zoek naar iemand anders. Tijdens het thema hebben we verschillende knutselopdrachten gedaan, oa een slang maken van papier repen, een giraf van plakfiguren, hieronder ziet u een dier gemaakt van papier.

Thema: ‘Mijn lichaam’

We hebben de afgelopen weken gewerkt rondom het thema: lichaam. We hebben geleerd welke lichaamsdelen we allemaal hebben. Dat iedereen in de klas, tien vingers en tien tenen heeft. We hebben ook ons zelf gemaakt van klei, kapla of papier. We moesten verschillende lichaamshoudingen nadoen van een plaatje. Bijvoorbeeld op 1 been staan of de handen in de zij en omhoog kijken. Het spel twister hebben we gespeeld op de gang, erg leuk om te zien hoe iedereen in gekke houdingen op de gekleurde stippen gaat staan. We hebben ook voorwerpen gewogen met onze handen, welk voorwerp is zwaarst. Met een speciaal t – shirt aan en een app op de I-pad konden we zelfs onze organen zien. Best wel een beetje gek vonden sommige. Weer een mooi thema afgesloten.