GROEP 1-2

School

Je bent hier: home | groepen | groep 1-2

Welkom bij groep 1-2

Op dit moment (augustus 2018) hebben we 15 leerlingen in groep 1/2. Gedurende het hele jaar stromen er kinderen in in groep 1 en soms komt er ook een nieuw kind bij in groep 2. Er zitten 10 kinderen in groep 1 en 5 kinderen in groep 2. De juffen in deze klas zijn juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) en juf Lida (donderdag en vrijdagochtend).

We werken in groep 1/2 met thema’s. Deze thema’s plannen we in voor een heel jaar. Het kan voorkomen dat er door een bepaalde gebeurtenis een thema aangepast wordt. We vinden het belangrijk dat we kunnen inspelen op de behoeften van de
 kinderen. De thema’s van dit schooljaar zijn:

Een nieuw schooljaar, boeken, herfst, sinterklaas, Kerst, winter, beroepen, lente, familie, lichaam, dieren, zomer.

Bij elk thema hoort een verhaal, verschillende taalspelletjes, rekenspelletjes en knutselopdrachten. Samen met de kinderen geven we elk thema vorm. Ze mogen materialen meenemen voor de themahoek of voor de lettertafel. Op deze manier zijn de kinderen betrokken bij het thema.

We proberen om regelmatig verhaaltjes, foto’s en filmpjes op de site te plaatsen. Zo kunt u allemaal zien waar we aan werken.We maken er een gezellig jaar van!

Groetjes,

Juf Jacqueline en Juf Lida

Wat doen wij?

Thema beroepen

De afgelopen weken hebben we in de klas gewerkt over het thema ‘beroepen’. We zijn begonnen met de vragen: Wat is een beroep? Wat wil je later worden? De kinderen wisten al snel wat ze wilden worden later: brandweerman, politie, fee, prinses, stratenmaker, juf en nog veel meer. In de klas hebben we opdrachten gemaakt rondom het thema, liedjes gezongen en we hebben een gevangenis en brandweerauto geknutseld.

We hebben bezoek gehad van de tante van Levy, zij is een politieagente. Ze vertelde over de politie, wat ze allemaal doen bij de politie. Ze had een aantal foto’s meegenomen van o.a. een politiecel en het politiebureau. Buiten stond de auto al op de kinderen te wachten. Alle kinderen mochten in de politieauto kijken en kregen ook te horen hoe hard de sirene gaat.

De moeder van Mirthe kwam vertellen over lesgeven op een school voor blinde kinderen. Ze legde uit dat de kinderen niks kunnen zien, maar wel letters leren en spelletjes spelen. Eerst mochten de kinderen met de handen voor de ogen door de klas lopen om te ervaren hoe het was om niks te kunnen zien. Daarna mochten een paar kinderen een spel spelen voor blinde kinderen. Eerst een blinddoek om daarna rollen met een dobbelsteen. Je moest voelen wat je voelde, vervolgens moest je het juiste blokje erbij zoeken. Tot slot vertelde ze over letters in braille. Ook blinde kinderen kunnen leren lezen, maar dan op een andere manier dan wij.

De vader van Lars kwam vertellen wat een kok allemaal doet. Hij had allemaal ingrediënten meegenomen om een pastasaus te maken. Alle kinderen mochten een stukje deeg door de pastamachine halen. De heerlijke pasta slierten werden gekookt en daarna lekker opgegeten. Mmm, dat was lekker.

De moeder van Thijs werkt in een kaaswinkel en kwam vertellen wat ze daar allemaal doet. Ze had een grote kaas meegenomen om te laten zien hoe een kaas er eerst uitziet voordat ie in stukken is gesneden. Alle kinderen mochten een stukje kaas proeven gemaakt van koemelk en geitenmelk. Mmm, dat was lekker.

De vader van Liz werkt bij de brandweer en kwam met een echte brandweerauto een bezoekje brengen aan de school. Alle kinderen vonden het geweldig. Het leukste was even spuiten met de brandweerslang. Ze hebben het er nog dagen over gehad.

De foto’s van deze bezoekjes kunt u vinden op de site bij foto album.

Iedereen bedankt voor de leuke verhalen!

Thema Winter

Na de vakantie zijn we begonnen met het thema winter. Echt winters weer hebben we nog niet gehad, misschien de komende weken…. Er zit sneeuw in de lucht, zou wel erg leuk zijn als er nog sneeuw valt. Afwachten maar. We hebben al vele leuke en leerzame dingen gedaan rondom dit thema. We hebben een sjaal versierd met plakfiguren, alle sjaals hebben een mooi patroon van verschillende kleuren en figuren gekregen. Hoe zie je eruit als je een sjaal en een warme muts ophebt? Alle kinderen hebben met verf een mooi schilderij gemaakt. De schilderijen hangen in de klas. Verder hebben we een ijskristal geknipt. Eerst het blaadje heel precies vouwen en daarna voorzichtig erin knippen. Best een lastig klusje, maar het resultaat is prachtig als je het blaadje weer openvouwt. We zijn nog lang niet klaar met dit thema, we hopen op een beetje sneeuw!

Kerst in de klas.

De afgelopen 2 weken hebben we gewerkt over kerst. We hebben lees- en rekenopdrachten gemaakt. Bijvoorbeeld kleur de grote kerstballen rood, de kleinste geel en de middelste blauw. Verder hadden we een mooi postkantoor in de klas, kaarten maken en schrijven en dan in de brievenbus stoppen. De kaartjes werden vervolgens voorgelezen en aan de ontvanger gegeven. De kinderen hebben van stroken papier een kerstboom gemaakt, eerst meten en dan op volgorde leggen, opplakken en versieren. Ze zijn prachtig geworden. Op donderdag hadden we een kerstdiner. De klas mooi versierd met kerststukjes, lampjes en een prachtige kerstboom. De kinderen zagen er allemaal heel feestelijk uit. We hebben genoten van het heerlijke eten. De avond hebben we afgesloten met een gezellige lampionoptocht. Op verschillende plekken werd het kerstverhaal verteld, het was een prachtige afsluiting van de avond. Fijne feestdagen!