NIEUWS

 

Leuke afsluiter Kinderboekenweek

Leuke afsluiter Kinderboekenweek

Leuke afsluiter van de dag in het kader van de Kinderboekenweek ‘Reis mee’.
Het spel ‘Ik ga op reis en neem mee…’ samen met juf Elvira!

Thema ‘reis mee!’

Thema ‘reis mee!’

De afgelopen weken hebben we gewerkt aan een aantal verschillende onderwerpen. Met onderbouwd hebben we gewerkt over ‘boeken’. Dunne, dikke, grote en kleine boeken bekeken. Verschillende boeken: atlas, prentenboeken, informatieboeken. We hebben ook geleerd hoe een verhaal opgebouwd is. Wie, wat en waar vragen beantwoord bij een verhaal. We hebben geleerd dat je van letters een woord kunt maken, en heel veel woorden achter elkaar dat dat een zin is.

De kinderboekenweek ging over reizen. We zijn naar de ruimte gereisd en hebben een raket gevouwen met gestempelde sterren. Tijdens de kapla opdracht hebben we geleerd om ‘samen’ een raket te maken. De kinderen moesten om de beurt een blokje neerleggen. De eindresultaten waren prachtig. Tijdens de kinderboekenweek hadden we ‘de geheime voorlezer’ op bezoek. Familieleden kwamen een boekje voorlezen, het was ‘een geheim’, omdat niemand wist wie er zou komen. De kinderboekenweek werd afgesloten met een tekenwedstrijd en een voorleeswedstrijd.

 

Training mediatoren Vreedzame School gestart

Training mediatoren Vreedzame School gestart

De training van onze mediatoren (Vreedzame School) is vandaag gestart. Vandaag hebben ze de eerste stappen om een conflict op te lossen geoefend. Dit zijn echt kanjers, die de sfeer op school nóg fijner gaan maken!

Kunst Centraal – ‘de Grote Reis’

Kunst Centraal – ‘de Grote Reis’

We hebben vandaag een Grote Reis gemaakt. We zijn op reis geweest met een bus, genaamd Oscar. Oscar komt uit Antwerpen (ongeveer 200 kilometer vanaf Langbroek). Oscar werkte wel 20 jaar in Antwerpen en bracht de mensen naar hun werk en weer terug. Maar hij wilde ook de rest van de wereld zien. Daarom ging hij met ons een Grote Reis om de wereld maken. We vertrokken vanaf Cothen. We zijn onder andere in Spanje, Turkije en Rusland geweest. We zagen huizen, mensen, vulkanen, sneeuw, bergen, beren, vissen, kwallen, vogels en wolken. We reden, vlogen en voeren zo de hele wereld over en dat met een snelheid van wel 400 kilometer per uur. Gaaf!

Buitenles

Buitenles

Buitenles

Vrijdag 18 oktober hebben 5 kinderen een buitenles ochtend georganiseerd. Suzie, Emmy, Kaj, Isabelle en Senna hadden hele leuke opdrachten voorbereid voor de kinderen. Zo werd er gezocht naar verschillende soorten vogels en insecten. Ook werd er gerekend in estafette vorm en moest er slootje gesprongen worden en dicteewoorden in de juiste categorie geplaatst worden. Al met al een hele afwisselende, leuke en leerzame ochtend. Hartelijk dank aan de kinderen die dit georganiseerd hebben.

35 jaar OBS Piet de Springer; Springer’s got talent

35 jaar OBS Piet de Springer; Springer’s got talent

Wauw, wat een spetterende optredens! Playback-acts, toneelstukjes, prachtig gezongen liedjes, voetbaltrucjes, goochelacts, moppentappers enzovoort enzovoort. Twee uur lang hebben de kinderen en leerkrachten genoten van zoveel talent. De jury had het erg lastig; uiteindelijk ging Suzie uit groep 6 er met de beker vandoor. Een zelfgemaakte dans; wat was iedereen onder de indruk. Maar, aangezien we eigenlijk vinden dat iedereen heeft gewonnen, wachtte er een verrassing voor alle kinderen van groep 1 t/m 8. Op 19 mei gaan we op schoolreis naar…….De Efteling. Speciaal voor onze 35e verjaardag. En daar hebben ze ongelooflijk veel zin in!

Afsluiting Kinderboekenweek 2019

Afsluiting Kinderboekenweek 2019

Op vrijdag 11 oktober hebben we de Kinderboekenweek met een jaarlijks ritueel afgesloten. Alle kinderen hebben eerder ontzettend hun best gedaan om een verhaal te schrijven en een tekening te maken met als thema “Reis Mee”. Daarnaast werd in alle klassen door veel kinderen voorgelezen.

Alle klassen-winnaars hebben afgelopen vrijdag tijdens de jaarlijkse voorleeswedstrijd gestreden om de titel ‘Voorleeskampioen 2019’. Zij hebben gelezen voor de hele school en natuurlijk voor een échte jury. Dit jaar nam, naast ons trouwe jurylid Nienke en de winnaar van vorig jaar (Senna), een wel heel bijzonder jurylid plaats, namelijk: juf Juke. De voorlezers hebben het fantastisch gedaan. Hieronder een overzicht van de winnaars:

  • 1e plaats: Stijn Damen – groep 4 
  • 2e plaats: Ilse van Dijk – groep 8
  • 3e plaats: Suzie Hagendoorn – Groep 6
  • Eervolle vermelding: Noeá Smeets (gr. 3), Jill Heinemans (gr. 5) en Nieké Heinemans (gr. 7)

Daarnaast is op deze laatste dag van de Kinderboekenweek het Gouden Penseel en de Gouden Griffel uitgereikt aan degene die de mooiste tekening heeft gemaakt en het beste verhaal heeft geschreven rondom het thema “Reis Mee!”. Wat een prachtige tekeningen en verhalen zijn er gemaakt! Madeleine Muchall (gr. 4) is de winnares van het Gouden Penseel en Jack Berends (gr. 7) heeft de Gouden Griffel gewonnen. Deze tekening en dit verhaal zullen een jaar lang in onze hal te bewonderen zijn.

Al met al was het weer een leerzame Kinderboekenweek vol leesplezier!

de brandweer in de klas

de brandweer in de klas

Vandaag was de brandweer op bezoek in groep 3/4. We leerden van alles over met name brandveiligheid. Voorbeelden van quotes die het meest zijn bijgebleven: Niet hollen – maar rollen, eerst water – de rest komt later en 1 + 1 = 2. 🚒 De brandweerman legde ons onder andere uit welke stappen te nemen bij het bellen van het alarmnummer, hoe we het best blind (door de rook) een ruimte kunnen verlaten en wat te doen bij de vlam in de pan. 🔥 Het was ontzettend leerzaam!

Bezoek aan de kinderboerderij

Bezoek aan de kinderboerderij

Ter ere van Dierendag (morgen) is groep 3/4 samen met groep 1/2 naar de kinderboerderij in Wijk bij Duurstede geweest. We hebben vijf leuke verschillende activiteiten gedaan. Het voeren van de kippen, varkens en geiten én Luuk-keleku vonden de meeste kinderen het allerleukst! 🐔🐷

De verjaardagskalender is af!

De verjaardagskalender is af!

De verjaardagskalender is af! De kids hebben allemaal een prachtige taart getekend. Groep 4 kreeg een opdracht (waarbij zij leerden met een liniaal te werken) en groep 3 ging zelf lekker aan de gang.

Kinderboekenweek 2019 geopend

Kinderboekenweek 2019 geopend

Vandaag, 2 oktober, is de Kinderboekenweek met als thema ‘Reis mee’ van start gegaan. Alle kinderen hadden vandaag hun lievelingsboek meegenomen en dit was hun ‘kaartje’ om in te stappen in de boekentrein. Rondom de school waren verschillende treinstations opgezet, waar de kinderen al lezend wachtten op de trein. De conducteurs verzochten de kinderen in te stappen en de reis te vervolgen naar het eindstation/school. Daar eenmaal aangekomen, stapten de kinderen weer uit bij hun eigen klas. Hiermee werd de Kinderboekenweek officieel geopend!

Gymles van Babs en Ilse

Gymles van Babs en Ilse

Afgelopen maandag hebben Ilse en Babs een onderdeel van de gymles verzorgd. Zij wilden graag hun eigen kennis en vaardigheden delen met de rest van de klas. Een lesje op de balk werd het. Super leuk en spannend! Ze keken goed wie er al meer mocht proberen, zoals een koprol of een streksprong op de balk. Goed gedaan, dames!

Thema Dieren

We zijn alweer druk bezig geweest in de klas. De eerste week hebben we vooral gebruikt om kennis te maken met elkaar en de vele materialen in de klas te ontdekken. Daarna zijn we begonnen met het thema dieren. De kinderen waren heel enthousiast en wisten al veel over dieren. We hebben dieren namen in stukken gehakt, memorie gespeeld met verschillende dierenplaatjes, staarten van dieren met elkaar vergeleken, ontdekt welke dieren groot en klein zijn. Iedereen heeft kennis gemaakt met bekende en minder bekende dieren. Door ‘mix en ruil’ te doen in de klas, leerden de kinderen heel veel van elkaar. Mix en ruil gaat als volgt: je loopt door de klas en ontmoet een ander kind, je vertelt welk dier je hebt en laat het zien de ander doet dat ook, vervolgens ruil je het kaartje en ga je op zoek naar iemand anders. Tijdens het thema hebben we verschillende knutselopdrachten gedaan, oa een slang maken van papier repen, een giraf van plakfiguren, hieronder ziet u een dier gemaakt van papier.

Schrijven in groep 3/4

De kinderen uit groep 3 leren de schrijfletters van de letters die op dat moment in de methode aan bod komen. Vandaag leerden zij de letter aa zowel lezen als schrijven. De schrijfletters worden eerst nog los van elkaar geschreven, maar al wel met verbindingshaakjes. Het verbinden van de letters is dan later nog maar een kleine stap. De kinderen uit groep 4 leren nu de hoofdletters schrijven.

Hoera, groep 3 leerde vandaag de aa!
Groep 3: We mochten de letter oefenen op een poster in allerlei kleurtjes, met onze vinger in de lucht, met onze vinger op de tafel – eerst groot, maar al snel steeds kleiner. “Een rondje – trek door – terug omlaag – een bergje – nog een rondje – trek door – terug omlaag – een haakje”. Dit deden we tot we aan de juf konden laten zien dat we het doorhadden. Daarna zijn we de letter gaan overtrekken. Iedereen gebruikte een ander kleurtje en we gaven deze kleurtjes aan elkaar door. Zo kregen we mooie ‘regenboogletters’. Tot slot hebben we de letter ook ‘klein’ geoefend in ons werkschrift met het schrijfpotlood. Knap he?

Joepiejee, groep 4 schrijft nu de hoofdletter C!
Groep 4: En ja, wij leerden vandaag de lievelingsletter van de juf. Dat is de hoofdletter C van juf Chantal. Eigenlijk is deze letter heel makkelijk, gewoon een halve ronde. Morgen leren we alweer de D van Daphne en juf Denise. Nog even… en wij kunnen straks al onze eigen namen met een hoofdletter schrijven!

Piet de Springer 35 jaar!

Piet de Springer 35 jaar!

Wij bestaan dit schooljaar 35 jaar. Dat gaan we vieren! Gedurende het schooljaar is er een aantal feestelijke activiteiten. Op donderdag 17 oktober starten we met een activiteit voor de kinderen: “Springer’s got talent”. De kinderen hebben hier vandaag uitleg en een brief over gekregen. We hopen dat zoveel mogelijk kinderen de uitdaging aangaan. Het team en de AC is al in training voor hun acts. Ook voor u als ouder staat er een verrassing op het programma; dit vindt plaats op donderdagavond 19 december.Het zou erg gezellig zijn als alle ouders dan aanwezig kunnen zijn. Noteer deze datum alvast in uw agenda.

Schooljaar van start met eerste lessen Vreedzaam

Schooljaar van start met eerste lessen Vreedzaam

We zijn de eerste week gestart met dagelijks een les Vreedzame school.

Heel fijn om te zien dat de kinderen zo betrokken en enthousiast deelnemen. Ook het wekelijkse wisselen van werkplek hebben we weer direct ingevoerd. Dit is direct goed opgepakt.

Al met al straalt de groep eenheid uit. Men is positief gericht op elkaar. De lessen Vreedzaam zullen zeker een verdere positieve uitwerking hebben op deze groep.