NIEUWS

 

Schoolreis naar Duinoord

Heerlijk klimmen, klauteren, glijden, springen en spelen… tussentijds gezellig een gezamenlijke lunch. We hebben ons hier uitstekend vermaakt!

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Thema: ‘familie’

We zijn alweer een tijdje bezig met het thema ‘familie’. De kinderen vertellen graag over hun familie of gezin. Inmiddels hangen er foto’s van het gezin in de klas. De kinderen ontdekken dat je meerdere broers en zussen kunt hebben. Dat sommige gezinnen uit 4 mensen bestaan en sommige zelfs uit 7. In de huishoek kruipen de kinderen in verschillende rollen, van vader of moeder, maar ook de poes wordt niet vergeten. De kinderen kijken ook goed naar zichzelf. Tijdens de tekenopdracht kregen de kinderen een halve foto van zichzelf, deze moesten ze verder afmaken. In de klas kunnen de prachtige kunstwerken bekeken worden. De komende dagen werken we nog verder aan het thema. Als afsluiting komen opa’s en oma’s spelletjes spelen met de kinderen. Een gezellige afsluiting van een mooi thema.

4 mei

Afgelopen zaterdag herdachten we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Langbroek werd hierbij stilgestaan. Elk jaar mogen er twee kinderen van onze school een bloemenkrans leggen bij het monument van verzetsstrijder Jan de Bloois (Piet de Springer). Dit jaar mochten Lola en Esmee dit doen. Zij lazen ook een prachtig zelfgeschreven gedicht (een rondeel) voor:

10 mei toen gebeurde het allemaal, de oorlog.

Jan de Bloois hij heeft zijn leven opgeofferd en in gevaar gebracht om ons te redden.

We staan hier nu bij een groot en belangrijk monument van 71 jaar oud.

10 mei toen gebeurde het allemaal, de oorlog.

Maar we bleven sterk en we gaven niet op.

En we begonnen met veel verdriet een nieuwe levensweg.

10 mei toen gebeurde het allemaal, de oorlog.

 

Jan de Bloois heeft zijn leven opgeofferd en in gevaar gebracht om ons te redden.

En daar zijn wij dankbaar voor.”

Namens Esmee en Lola en de rest van OBS Piet de Springer.

 

EHBO examen

Gisteren heeft groep 7-8 het EHBO-examen gehad. Een aantal kinderen was erg zenuwachtig. Op een paar foutjes na heeft iedereen het diploma weten te bemachtigen! Super knap gedaan allemaal! Gefeliciteerd!

1 april

Vanochtend stonden er veel kinderen klaar om hun haren te laten scannen met de luizenscanner. Het leek zo mooi; een enorme tijdsbesparing. Maar, zoals heel veel kinderen al hadden ontdekt; het was een 1 april grap. Simone en Elsbeth, we kunnen niet zonder jullie…. Na de vakantie mogen jullie het weer overnemen.

Feestelijke opening schoolplein (fase 1)

Maandag is door Mocking Hoveniers de laatste hand gelegd aan fase 1 van ons schoolplein. Wat is het mooi geworden en wat levert dit een speelmogelijkheden op! Lekker duikelen om de rekstok, hinkelen op het hinkelpad, beschut spelen in de zandbak en voetballen op een afgebakend voetbalveld. En dat is nog maar het begin. Als de struiken wat zijn gegroeid kunnen de kinderen zich lekker verstoppen. De planten zijn zo uitgekozen dat er elk seizoen iets bloeit. Dat geeft het ook meteen een leerzaam tintje.

Gisteren is het plein daarom versierd. De ontwerpers van het plein (de leerlingen van groep 8) hebben uitleg gegeven aan de andere groepen hoe we kunnen zorgen dat het plein zo mooi blijft. Daar gaan we met zijn allen voor zorgen.

In het najaar volgt fase 2.

Schoolvoetbaltoernooi

De groep is al hard aan het trainen voor volgende week dinsdag. 2 april is namelijk het schoolvoetbaltoernooi! Op maandag en donderdag is groep 7-8 te vinden op het voetbalveld van SVL. De kinderen bereiden elke week een leuke training voor elkaar voor. Zo wordt de groep klaargestoomd voor de spannende, maar vooral gezellige wedstrijden van het schoolvoetbaltoernooi. We hebben er weer zin in!

Bezoek aan Museum Catharijneconvent

Afgelopen vrijdag werden we door de bus opgehaald. We gingen samen met groep 7/8 naar een museum in Utrecht. Dit museum heet het Catharijneconvent en gaat over Feest.

In het museum kwamen Femke en Aart ons ophalen. We moesten naar de 2e verdieping. Daar vertelden ze over het boek ‘Kobe, maakt een museum’. De juf had dit eerder voorgelezen. Als je een museum wil maken moet je allerlei stappen maken, zoals: spullen verzamelen en netjes neerleggen/sorteren. Toen bespraken we de regels van het museum nog eventjes.

De rondleiding begon bij een groot schilderij. We moesten allerlei dieren zoeken op dit schilderij. Het was een schilderij over Carnaval. Dat konden we zien aan de feestende mensen. Er werd veel gegeten en gedronken. De mensen waren toen nog niet verkleed.

Na het bekijken van dit schilderij gingen we in twee groepen alle schilderijen bekijken en moesten we hier andere dieren op zoeken. Eén groepje ging met Femke mee en het andere groepje ging met Aart mee. We hebben veel verschillende dieren gevonden, zoals: een vis, een duif, een os, een paard, een haan, een ezel en een lammetje. Femke en Aart vertelden ons ook iets over de schilderijen met daarop feesten afgebeeld.

Toen moesten we alle dieren in een kist van riet doen. Hier zaten nog veel meer spulletjes in. Er zaten ook feestspullen, kunstspullen en bloemen in. We hebben de spullen gesorteerd op ‘feest’, ‘kunst’, ‘bloemen’ en ‘dieren’.

Daarna mochten we in kleine groepjes een eigen museum maken. We kregen een mooi kleedje, doosjes en kaartjes. We moesten er ook over nadenken of het geld zou gaan kosten om het museum te bezoeken.

Tot slot zijn we bij elkaars museum gaan kijken en alle kinderen presenteerden hun eigen museum.

Het was een leuke dag!

Catharijne Convent “Feest, weet wat je viert”

Vandaag 15 maart met de klas naar Het Catharijne convent geweest. Wat hebben de kinderen genoten en zich voorbeeldig gedragen. De kinderen hebben heel veel geleerd over de verschillende feesten in de verschillende culturen. Wat was het leerzaam. Leuk ook dat kinderen die op voorhand musea niet leuk vonden toch volop hebben genoten.

Nu weet iedereen de herkomst van Sinterklaas, Sint Maarten, , Ramadan, Suikerfeest etc.

Met alle kinderen naar museum Catharijne Convent in Utrecht.

Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Chanouka en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis?
Dat gaan de kinderen van groep 3 t/m 8 vandaag ontdekken in museum Catharijne Convent in Utrecht.

De nacht voor je verjaardag is altijd reuzespannend: wat gaat er morgen allemaal gebeuren? Welke feesten zijn er nog meer en hoe worden die gevierd.
De leerlingen van groep 1/2 onderzoeken dit woensdag 20 maart, ook in museum Catharijne Convent.

Wat heb je nodig als je een feestje gaat vieren? Lekker eten, muziek en slingers? In het kleuterprogramma Nog één nachtje slapen vraagt Engel de kleuters om hulp bij het voorbereiden van het feest dat hij morgen geeft. Aan de hand van een boodschappenlijstje gaan de kleuters in groepjes op zoek naar deze benodigdheden. Op een speelse manier ontdekken ze gaande weg, aan de hand van de museumobjecten en de bijbehorende opdrachten, wat voor verschillende feesten er gevierd worden.

We worden vervoerd naar Utrecht met bussen van Triomf Tours.

BSO ‘De helden’ op OBS Piet de Springer

Na de meivakantie start BSO ‘De helden’ bij ons op school. Een BSO genoemd naar onze verzetsheld Piet de Springer. Hieronder vindt u alle informatie van SKDD.

Vanaf 6 mei opent SKDD BSO de Helden in OBS Piet de Springer. Al langer was het mogelijk om gebruik te maken van buitenschoolse opvang bij Kinderopvang SKDD in Doorn. Binnenkort openen ze een eigen locatie in onze school voor alle kinderen vanaf 4 jaar. Hierdoor kan er extra lang gespeeld worden omdat er geen reistijd meer voor de kinderen is. Ook het spelen bij een vriendje of het laten spelen van een vriendje bij de BSO kan hiermee makkelijker georganiseerd worden. Er wordt gebruik gemaakt van het kleuterlokaal en de hal.

Kinderopvang SKDD is een bekende stichting in de regio en ruim 30 jaar actief. Inmiddels hebben ze heel wat kinderen groot zien worden in Driebergen, Doorn, Leersum, Maarn, Overberg en Amerongen. Met 16 BSO’s, 5 kinderdagverblijven en 7 peuterspeelgroepen zijn ze voor veel ouders een betrouwbare partner gebleken. Bekijk op www.skdd.nl alle informatie. Aanmelden voor BSO de Helden kan via info@skdd.nl of neem contact op met 0343 – 516000.

Project “Feest, weet wat je viert” geopend

Vandaag hebben we ons schoolbrede project geopend. Het gaat over feest. Dit kunnen allerlei feesten zijn; bijvoorbeeld je verjaardag of feesten die behoren bij verschillende godsdiensten. Alle kinderen mochten verkleed op school komen en ook de leerkrachten hadden er werk van gemaakt. Vanmiddag werd eerst het project uitgelegd en de bedoeling van Carnaval. Daarna hebben we lekker feestgevierd en een rondje in polonaise door de wijk gelopen. De twee prinsen Carnaval Tim en Ibrahim hebben de sleutel van de school aangeboden gekregen door juf Jeanette. Ze hebben beloofd hem aan het eind van het project weer terug te geven.

 

Inloopochtenden nieuwe leerlingen 12 en 14 maart

 

Op dinsdagochtend 12 maart en donderdagochtend 14 maart (van 9:00 uur tot 12:00 uur) zijn onze jaarlijkse inloopochtenden. Als u iemand kent met jonge kinderen, wilt u ze hierop wijzen? De school is groeiende. Dit betreft zowel nieuwe kleuters van 4 jaar als zij-instroom van andere scholen.

Tussen de schuifdeuren

Op woensdag 20 februari heeft groep 5/6 de Circusvoorstelling  “Tussen de schuifdeuren” gedaan.

De voorstelling was druk bezocht. Alle kinderen lieten hun kunsten zien. Clowns, acrobaten, goochelaars, dompteurs, jongleurs, wilde dierentemmers. Alles kwam langs. Het hele programma werd gepresenteerd door circusdirecteur Kaj! Wat zag alles er super uit en wat deed iedereen enorm zijn/haar best.

Aan alle toeschouwers, heel hartelijk dank voor uw aanwezigheid!

Thema beroepen

De afgelopen weken hebben we in de klas gewerkt over het thema ‘beroepen’. We zijn begonnen met de vragen: Wat is een beroep? Wat wil je later worden? De kinderen wisten al snel wat ze wilden worden later: brandweerman, politie, fee, prinses, stratenmaker, juf en nog veel meer. In de klas hebben we opdrachten gemaakt rondom het thema, liedjes gezongen en we hebben een gevangenis en brandweerauto geknutseld.

We hebben bezoek gehad van de tante van Levy, zij is een politieagente. Ze vertelde over de politie, wat ze allemaal doen bij de politie. Ze had een aantal foto’s meegenomen van o.a. een politiecel en het politiebureau. Buiten stond de auto al op de kinderen te wachten. Alle kinderen mochten in de politieauto kijken en kregen ook te horen hoe hard de sirene gaat.

De moeder van Mirthe kwam vertellen over lesgeven op een school voor blinde kinderen. Ze legde uit dat de kinderen niks kunnen zien, maar wel letters leren en spelletjes spelen. Eerst mochten de kinderen met de handen voor de ogen door de klas lopen om te ervaren hoe het was om niks te kunnen zien. Daarna mochten een paar kinderen een spel spelen voor blinde kinderen. Eerst een blinddoek om daarna rollen met een dobbelsteen. Je moest voelen wat je voelde, vervolgens moest je het juiste blokje erbij zoeken. Tot slot vertelde ze over letters in braille. Ook blinde kinderen kunnen leren lezen, maar dan op een andere manier dan wij.

De vader van Lars kwam vertellen wat een kok allemaal doet. Hij had allemaal ingrediënten meegenomen om een pastasaus te maken. Alle kinderen mochten een stukje deeg door de pastamachine halen. De heerlijke pasta slierten werden gekookt en daarna lekker opgegeten. Mmm, dat was lekker.

De moeder van Thijs werkt in een kaaswinkel en kwam vertellen wat ze daar allemaal doet. Ze had een grote kaas meegenomen om te laten zien hoe een kaas er eerst uitziet voordat ie in stukken is gesneden. Alle kinderen mochten een stukje kaas proeven gemaakt van koemelk en geitenmelk. Mmm, dat was lekker.

De vader van Liz werkt bij de brandweer en kwam met een echte brandweerauto een bezoekje brengen aan de school. Alle kinderen vonden het geweldig. Het leukste was even spuiten met de brandweerslang. Ze hebben het er nog dagen over gehad.

De foto’s van deze bezoekjes kunt u vinden op de site bij foto album.

Iedereen bedankt voor de leuke verhalen!

 

Opsteker voor onze ouders!

Een interessante informatieavond gisteren over de Vreedzame School.
Een kleine school met de grootste opkomst die Eke Blijham ooit heeft gezien. Een opsteker voor alle ouders daarvoor.
Wij zijn ook trots op onze kinderen die in zo’n korte tijd al zoveel hebben geleerd!

Letterfeest

Groep 3 heeft kern 6 afgerond en daarbij alle letters geleerd. Reden voor een feestje dus! In het geheim hielp groep 4 de juf mee een letterfeestje voor groep 3 te organiseren. Na de pauze hebben we de letterspelletjes klaargezet en de slingers opgehangen, om vervolgens te feesten! Lettermeppen, letterbingo, woordenkwartet en een letterkleurplaat kleuren. Groep 4 heeft de leiding op zich genomen! Super! Tot slot vond de uitreiking van het heuse letterdiploma plaats. Trots!

Nationale voorleesontbijt

Het Nationale Voorleesontbijt was een succes. Woensdag 23 januari kwam burgemeester Poppens de kinderen uit de onderbouw voorlezen. Wat een verrassing! Onder het genot van een lekker croissantje hebben de kinderen in hun pyjama’s en ‘onesies’ geluisterd naar het verhaal van Harry de kater. Daarna heeft de burgemeester diverse vragen beantwoord over zijn functie als burgemeester.